Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΥΚΛΑΔΕΣΑυξήσεις έως και 300% παρουσιάζουν τα εισιτήρια των επιδοτούμενων γραμμών

Αυξήσεις έως και 300% παρουσιάζουν τα εισιτήρια των επιδοτούμενων γραμμών

Για μια ακόμη φορά αποτυπώνεται η ασυδοσία των ακτοπλόων εφοπλιστών, οι οποίοι μονοπωλούν το εμπορευματοποιημένο δικαίωμα των νησιωτών στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και οι οποίοι ορίζουν το ύψος των ναύλων χωρίς κανένα έλεγχο, αφού πολλές φορές οι τιμές των εισιτηρίων είναι μεγαλύτερες από την ανώτατη επιτρεπόμενη που προβλέπεται από τις εκάστοτε Υπουργικές Αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του επιδοτούμενου δρομολογίου του SPEEDRUNNER JET II, το εισιτήριο του οποίου μέσα σε 2 μέρες εκτοξεύτηκε, με αύξηση της τάξης του 300% (!!!), καθώς μέχρι τις 03/09 ένα εισιτήριο οικονομικής θέσης από Σύρο για Σίφνο κόστιζε 8,70€, ενώ στις 05/09 το ίδιο εισιτήριο έφτασε στα 26,20€! Θυμίζουμε πως το εν λόγω πλοίο ήρθε να αλλάξει το 50χρονο(!) Sporades Star, το οποίο στον ένα μήνα δρομολόγησης του, μέτρησε δυο προσκρούσεις…

Δεν θα ανεχθούμε να θεωρούμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να παίζουν με τη λογική και την ασφάλεια μας.

Οι εφοπλιστές, που χαίρουν καθεστώτος εθελοντικής φορολόγησης, με πάνω από 50 νομοθετημένες φοροαπαλλαγές και που επιδοτούνται αδρά με 139 εκατ. € το χρόνο για τις περίφημες «άγονες γραμμές», συν την έμμεση επιδότηση εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καταδικάζουν τους νησιώτες σε «απαγορευτικό απόπλου» για οικονομικούς λόγους.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα στο λαό, στους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους στη ναυτιλία, στους νησιώτες, διεκδικώντας:

–Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων – εμπορευμάτων) κατά 50% για όλους, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές. Να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους έχουν ήδη πληρώσει τα πανάκριβα εισιτήρια.

–Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.

–Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

–Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.

–Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών, με αύξηση των μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.

–Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.

Πηγή: kykladiki.gr

Περισσότερα