Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΥΚΛΑΔΕΣΆνδροςΕικόνες καταστροφής στην Άνδρο: «Έβλεπα μόνο κόκκινο, νόμιζα ότι ήρθε το τέλος»,...

Εικόνες καταστροφής στην Άνδρο: «Έβλεπα μόνο κόκκινο, νόμιζα ότι ήρθε το τέλος», η μαρτυρία του οδηγού της υδροφόρας που άρπαξε φωτιά

Ένας κεραυνός ήταν αρκετός για να προκαλέσει πύρινη κόλαση στην Άνδρο. Σκηνές θρίλερ εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης αυτής της δύσκολης φωτιάς. Στη μάχη ρίχτηκαν και Γάλλοι πυροσβέστες που μαζί με τους εθελοντές και τους Έλληνες συναδέλφους κατάφεραν να περιορίσουν τα μέτωπα. Με 112 κλήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το χωριό Γίδες, όπου οι φλόγες «έγλειψαν» τα σπίτια του χωριού.
Στις 11 τη νύχτα οι άνεμοι έπνεαν πολύ ισχυροί με αποτέλεσμα η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει από το πρωί να μην μπορεί να οριοθετηθεί και να συνεχίζει να απειλεί τον οικισμό Βιτάλι, κινδύνεψαν μάλιστα και κατοικίες.
Με αγωνία οι κάτοικοι κοιτούσαν τις φλόγες να πλησιάζουν στα σπίτια τους. Δυνάμεις από την Αθήνα και τα γύρω νησιά έσπευσαν στο νησί. 73 πυροσβέστες με 15 οχήματα, εθελοντές υδροφόρες του δήμου και κλιμάκιο πυροσβεστών από τη Γαλλία κατάφεραν να συγκρατήσουν τα τεράστια μέτωπα αντιμετωπίζοντας την πυρκαγιά σε δύσβατα σημεία.
Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μάλιστα μια υδροφόρα περικυκλώθηκε από τις φλόγες με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Ο οδηγός κατάφερε να βγει έγκαιρα από το όχημα και να διασωθεί λόγω της μειωμένης ορατότητας από τις φλόγες, τις σπίθες και τον καπνό που έπνιγε εκείνη την ώρα την περιοχή, η υδροφόρα του βγήκε εκτός δρόμου.
Εικόνες καταστροφής στην Άνδρο: «Έβλεπα μόνο κόκκινο, νόμιζα ότι ήρθε το τέλος», η μαρτυρία του οδηγού της υδροφόρας που άρπαξε φωτιά
Άνδρος, πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
«Έχασα τα πάντα, έβλεπα μόνο κόκκινο. Έφυγα τρέχοντας, άφησα την υδροφόρα και ευτυχώς σώθηκα γιατί είδα ένα άλλο πυροσβεστικό να έρχεται. Νόμιζα όμως ότι ήρθε το τέλος», είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ.
Η εικόνα της επόμενης μέρας αποκαρδιωτική. Καμένη γη παντού, όσο βλέπει το μάτι σου. Πολλά μελίσσια και αιγοπρόβατα κάηκαν με εμφανή εγκαύματα. Οι πυροσβέστες ρίχνουν νερό στο έδαφος που ακόμα καπνίζει προσπαθώντας να σβήσουν και την τελευταία φλόγα που θα μπορούσε να δώσει μια αναζωπύρωση.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού αρκετές περιοχές δεν έχουν ρεύμα, ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην υδροδότηση.

 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ.

Πηγή: kykladiki.gr

Περισσότερα