Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΥΚΛΑΔΕΣΈλλη Χωριανοπούλου, Επαρχος Μήλου: Οι Κυκλάδες, είναι ένας ακριβός προορισμός, οφείλουμε να...

Έλλη Χωριανοπούλου, Επαρχος Μήλου: Οι Κυκλάδες, είναι ένας ακριβός προορισμός, οφείλουμε να γίνουμε πιο ελκυστικοί

 Έλλη Χωριανοπούλου, Επαρχος Μήλου: Οι Κυκλάδες, είναι ένας ακριβός προορισμός, οφείλουμε να γίνουμε πιο ελκυστικοί

«Από τη μία έχουμε τα ακριβά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και από την άλλη υψηλές τιμές σε όλο τον τομέα του τουρισμού. Οι υψηλές τιμές της πλειονότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, οφείλονται και στα αυξημένα λειτουργικά κόστη τους, με κυριότερο αυτό του ενεργειακού» αναφέρει η Έπαρχος Μήλου. Η Έλλη Χωριανοπούλου μιλώντας στην εφημερίδα «Κυκλαδική» τονίζει ότι η στροφή στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα δώσουν νέα ώθηση στο τουριστικό μας προϊόν.

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

Κυρία Χωριανοπούλου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με το σημαντικό για τις Κυκλάδες και το δικό σας Επαρχείο ζήτημα του τουρισμού. Από την υπεραισιοδοξία φτάσαμε να μιλάμε για διορθωτικές κινήσεις και μια ιδιαίτερη και περίεργη χρονιά. Πώς το ερμηνεύετε;

Ιδιαίτερη τουριστική χρονιά…θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε έτσι.

Όλοι το γνωρίζουμε ότι, γενικά οι Κυκλάδες, είναι ένας ακριβός προορισμός.

Από τη μία έχουμε τα ακριβά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και από την άλλη υψηλές τιμές σε όλο τον τομέα του τουρισμού.

Οι υψηλές τιμές της πλειονότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, οφείλονται και στα αυξημένα λειτουργικά κόστη τους, με κυριότερο αυτό του ενεργειακού.

Διορθωτικές κινήσεις σαφώς και πραγματοποιούνται και μάλιστα είναι απαραίτητες για να γινόμαστε καλύτεροι και να αναβαθμίζουμε συνεχώς το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε.

Οφείλουμε να αναζητάμε λύσεις και νέες εμπειρίες, για να είναι πιο ελκυστικός ο τουρισμός. Λύσεις όπως εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κάτι που ήδη συμβαίνει στη Μήλο, όπως πχ αναρριχητικός τουρισμός, αεροπορικός κλπ.

Στη Μήλο τα προβλήματα με το αεροδρόμιο και την έλλειψη προσωπικού εξακολουθούν να παραμένουν και να δημιουργούν προβλήματα σε κατοίκους και επισκέπτες. Πρόκειται για ένα ζήτημα πολλών χρόνων και οριστική λύση δεν έχει δοθεί.

Τα προβλήματα του αεροδρομίου της Μήλου, χρονολογούνται από πολύ παλιά και φυσικά με την πάροδο των ετών γιγαντώνονται.

Το βασικότερο πρόβλημα, που οδηγεί σε συχνή ακύρωση πτήσεων είναι, η λάθος κατεύθυνση του διαδρόμου προσαπογείωσης. Ένα πρόβλημα που δυστυχώς δεν μπορεί να επιλυθεί, διότι οι βόρειοι άνεμοι εξακολουθούν να το επηρεάζουν.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο βελτίωσης του αεροσταθμού, καθώς και διαπλάτυνσης του διαδρόμου στα 30μ. και επιμήκυνσης στα 1200μ. Αυτό το έργο θα βοηθήσει σε λίγο πιο ασφαλή προσγείωση των αεροσκαφών.

Όμως το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Η μόνη λύση είναι η χωροθέτηση νέου αεροδρομίου. Είχαν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες για νέο αεροδρόμιο στη θέση Προβατάς, όμως οι προσπάθειες δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Τώρα πρέπει να συντονιστεί η προσπάθεια και να συναινέσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υλοποίηση της λύσης αυτής, δυστυχώς, δεν θα είναι άμεση.

Οπότε, στην παρούσα φάση, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ολοκληρωθεί το έργο βελτίωσης των συνθηκών του αερολιμένα που είναι σε εξέλιξη.

Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Μήλου κ. Μανώλη Μικέλη και τον αερολιμενάρχη κ. Παναγιώτη Κυριαζή, έχουμε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τους αρμόδιους για τα αεροδρόμια φορείς, πιέζοντας για την ταχύτερη εξέλιξη του έργου βελτίωσης του αερολιμένα, αλλά και τη στελέχωση αυτού.

Θέματα υγείας: Στη Μήλο το Κέντρο Υγείας στελεχώθηκε, ωστόσο παραμένουν σημαντικές ελλείψεις. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως οι σχέσεις της διοίκησης με τους εργαζόμενους αλλά και το δήμο παραμένουν στην κόψη του ξυραφιού, εις βάρος φυσικά των κατοίκων και των επισκεπτών.

Οι ελλείψεις είναι σημαντικές και τις αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Η μειωμένη προοπτική καριέρας, η ζωή σε ένα άγνωστο μέρος, η έλλειψη επιλογών διαμονής, αποθαρρύνουν τους υγειονομικούς από το να υπηρετήσουν στα νησιά μας.

Ωστόσο, συνεχείς είναι οι προσπάθειες για επαρκή στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μήλου σε υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για την εξασφάλιση του εξοπλισμού, που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του.

Οι καταστάσεις, αυτή τη στιγμή είναι τεταμένες, αλλά είναι μία κρίση που θα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε.

Θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα συνεργασίας, θα αφήσουμε πίσω μας όλες τις προσωπικές διαφορές μας και θα δουλέψουμε ώστε να αποκτήσουμε αυτό που πραγματικά αξίζουμε στον τομέα της υγείας.

Εξάλλου, μέλημα όλων μας είναι το νησί που αγαπάμε.

Κάνοντας αυτοκριτική των πεπραγμένων σας,  πόσο αυστηρή θα μπορούσατε να γίνετε και σε ποιους τομείς θα θέλατε να κάνετε κάτι παραπάνω;

Συνηθίζω να είμαι πολύ αυστηρή, κυρίως με τον εαυτό μου.

Μόνο έτσι μπορώ να βελτιώνομαι συνεχώς και φυσικά να είμαι αποτελεσματική.

Μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η περίοδος, για όλη την Ελλάδα.

Όλα αυτά τα έκτακτα, άγνωστα και με άμεση ανάγκη να επιλυθούν γεγονότα, σίγουρα μας ταρακούνησαν και δυσκόλεψαν το έργο μας.

Όμως, ανταποκριθήκαμε πλήρως και μέσω ασταμάτητης εργασίας, βάλαμε όλοι ένα λιθαράκι, στην εύρεση λύσεων για την αντιμετώπισή τους.

Σε ποιους τομείς θα ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω; Σε όλους φυσικά.

Πάντα υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει και να οδηγήσει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Τί είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε να διεκδικείτε εκ νέου τις ψήφους των πολιτών των Κυκλάδων στις εκλογές του Οκτωβρίου;

Θα ήθελα να συνεχίσω τη δουλειά που ξεκίνησα, άλλη μία θητεία, για να μπορέσω να υλοποιήσω αυτά που έχω φανταστεί για τα νησιά μας. Αυτά που θεωρώ ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Αυτά που να συνεισφέρουν στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ για αυτά που κάνω. Προτιμάω να σκύβω το κεφάλι και να εργάζομαι σκληρά, μέχρι να πετύχω αυτό που έχω στη σκέψη μου.

Σίγουρα, δεν μπορούν να γίνουν όλα τη χρονική στιγμή που τα θέλουμε, αλλά χρειάζεται επιμονή και υπομονή -που διαθέτω- και πάνω από όλα, δεν «παραιτούμαι» ακολουθώντας την εύκολη οδό, ούτε εγκαταλείπω την προσπάθεια. Συνεχίζω να «μάχομαι», όσες αντιξοότητες και αν συναντήσω.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας για την επόμενη τετραετία;

Τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου είναι μοναδικά. Απαράμιλλη ομορφιά, υπέροχοι άνθρωποι που αξίζουν τα καλύτερα. Γι’ αυτό το λόγο, προτεραιότητά μου είναι, η βελτίωση της διαβίωσης και της καθημερινότητας των κατοίκων των νησιών μας. Εξάλλου όλες οι ενέργειες και τα έργα γίνονται πρωτίστως για αυτό.

Εξίσου σημαντικός είναι ο περιβαλλοντικός τομέας και κυρίως η κλιματική αλλαγή. Μία πολύ σοβαρή απειλή, που οι συνέπειές της θα επηρεάσουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας.

Είναι μία κατάσταση που οι περισσότεροι δεν την έχουν ακόμα αντιληφθεί.

Όμως είναι πλέον στο κατώφλι μας και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα.

Ήδη ξεκινήσαμε να βάζουμε τις βάσεις για την καταπολέμησή της.

Η δουλειά μπροστά μας φαντάζει ατελείωτη, αλλά έχουμε όρεξη και όραμα για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

ΠΗγή: kykladiki.gr

Περισσότερα