Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΣύροςΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ - Συμμετοχή στο 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου 2023

ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ – Συμμετοχή στο 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου 2023

Το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ συμμετείχε στο 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου 2023

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης & της Κυκλαδικής Εταιρείας Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, συμμετείχαμε την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, στο 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου 2023, στην περιοχή Ταρσανάς, με την μουσική παράσταση :

ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

«Μάρκος Βαμβακάρης, ο Συριανός»
«Κώστας Παπαδόπουλος, ο θρύλος του τρίχορδου»

Επίτιμος Καλεσμένος : Κώστας Παπαδόπουλος, σολίστας και δεξιοτέχνης του τρίχορδου μπουζουκιού.

Ερμηνευτής: Ανδρέας Καρακότας

Μουσικοί: Μαθητές της Σχολής σε σύμπραξη με τους δασκάλους τους, Αρίστο Βαμβακούση στο Μπουζούκι, Παντελή Πετρίδη στο Πιάνο και Τάκη Φραγκούς στο Κόντρα Μπάσο.

Ονόματα Μαθητών: Αργυρού Ξένια, Δαλεζίου Έλενα, Ζερβός Θεόφιλος, Μουρατίδης Κωνσταντίνος, Μπόνης Μάνθος, Μπόνης Μιχάλης, Μπρούσκαρης Βαγγέλης, Παπαμακάριος Ηλίας, Παχής Γιώργος, Πρέκας Νίκος, Ρούσσου – Ταρίκουα Μαριάννα, Σταχτάς Θανάσης, Συριανός Πέτρος, Χατζηανδρέου Δημήτρης, Χατζής Ανδρέας. 

Περιγραφή Παράστασης 

Πραγματοποιήθηκε, ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στον μεγάλο Συριανό, το Μάρκο Βαμβακάρη και στο «θρύλο του τρίχορδου μπουζουκιού» Κώστα Παπαδόπουλο, που συνεργάστηκε με τον Μάρκο στη δισκογραφία της δεύτερης καριέρας του, ο οποίος συμμετείχε επί σκηνής, ως επίτιμος προσκεκλημένος του ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ παρουσιάζοντας εμβληματικά κομμάτια από τη μακρόχρονη διαδρομή του αλλά και μερικά από τα τραγούδια της συνεργασίας του με τον Μάρκο.

«Κώστας Παπαδόπουλος, ο θρύλος του τρίχορδου»

Ιστορική και συγκινητική η παρουσίας και η συμμετοχή του σολίστα και δεξιοτέχνη του τρίχορδου μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλο στη Σύρο. Ο μουσικός που ταξίδεψε με το μπουζούκι του το «Ζορμπά» σε ολόκληρη την υφήλιο. Ηχογράφησε χιλιάδες δίσκους, ως αξεπέραστο ντουέτο μπουζουκιών με τον Λάκη Καρνέζη. Το μπουζούκι του ακούγεται στο «Άξιον Εστί» και στο «Τραγούδι του νεκρού αδερφού» του Μίκη Θεοδωράκη, στις «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» του Μάνου Χατζιδάκι, στο «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου και στα «Λαϊκά προάστια» του Ηλία Ανδριόπουλου – αυτά είναι λίγα μόνο από τα πιο θρυλικά έργα της εγχώριας δισκογραφίας που συμμετείχε. «Ο Παγκανίνι του μπουζουκιού» κατά το Γρηγόρη Μπιθικώτση !

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, συνεργάστηκε με τον Μάρκο στη δισκογραφία της δεύτερης καριέρας του (Μάρκου) και είχαμε την τιμή και τη χαρά να παρευρεθεί κοντά μας !

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ

 [… Ο Κώστας, είναι το απόσταγμα της πένας του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του θείου του – του Γιάκαλου…

Κορυφαίος σολίστας και ενορχηστρωτής – με τις διφωνίες & τις τριφωνίες του – έντυσε με τον ήχο της ψυχής του – τις μελωδίες μας – και ξεκαθάρισε ποιός είναι ο ήχος που τιμά το όργανο αυτό που κρατάει – το μπουζούκι.

Ο Παπαδόπουλος είναι η ουσία, ο αναντικατάστατος !…]

Αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε,

ήταν εξαιρετική η τιμή και η χαρά που βρεθήκατε μαζί μας, στο 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου 2023, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Σύρου να σας απολαύσει από κοντά και σ’ εμάς την χαρά να τιμήσουμε την πολύχρονη προσφορά σας.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η βραδιά αυτή συνέπεσε με τα Εγκαίνια της Ψηφιακής Έκθεσης «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα – Εμπειρίες», στην Άνω Σύρο – μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τον τόπο και τον πολύ σπουδαίο εκπρόσωπο της αστικής λαϊκής μουσικής μας παράδοσης, τον Μάρκο Βαμβακάρη, Πατριάρχη του Ρεμπέτικου και προσωπικότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Σύρου, του οποίου υπήρξατε κι εσείς συνεργάτης.

Βιογραφικό

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, γεννήθηκε το 1937 στην Κοκκινιά όπου και μεγάλωσε. Με διαρκή παρουσία στη μουσική μας σκηνή εδώ και εξήντα πέντε (65) χρόνια, καταξιώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σολίστες όλων των εποχών στο μπουζούκι.

Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους παλαιούς λαϊκούς δημιουργούς (Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Γκόγκο (Μπαγιαντέρα), Απόστολο Καλδάρα κ.ά.) ηχογραφώντας τα πιο ιστορικά τους τραγούδια.

Μετά το 1961 υπήρξε στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη επί δεκαετίες και πήρε μέρος στις πρωτόγνωρες για την εποχή τους λαϊκές συναυλίες του σε όλη την υφήλιο. Παράλληλα, ηχογράφησε τα περισσότερα λαϊκά έργα του συνθέτη (Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, Το άξιον εστί, Επιφάνια, Ζορμπά, Μάουτχαουζεν, Ρωμιοσύνη κ.ά.)

Καθοριστική είναι η συμμετοχή του στην ηχογράφηση λαϊκών έργων όλων των σημαντικών παλαιών και νεότερων συνθετών (Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Σπανού, Δήμου Μούτση, Γιάννη Μαρκόπουλου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Άκη Πάνου κ.ά.)

Έπαιξε σε λαϊκά κέντρα και συναυλίες και ηχογράφησε δίσκους με πολλούς τραγουδιστές (Στέλιο Καζαντζίδη, Καίτη Γκρέυ, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Πόλυ Πάνου, Στράτο Διονυσίου, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.)

Με τον Λάκη Καρνέζη υπήρξαν ένα αξεπέραστο ντουέτο μπουζουκιών και ηχογράφησαν μουσικό υλικό που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις δεξιοτεχνικές δυνατότητες του οργάνου.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος διδάσκει πολλά χρόνια τρίχορδο μπουζούκι σε ωδεία, μεταδίδοντας στις νεότερες γενιές την παράδοση του λαϊκού μας οργάνου και την τέχνη του, ενώ παράλληλα εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές και συναυλίες.

Ευχαριστίες

 1.     Δήμος Σύρου Ερμούπολης – Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη

2.     Επιμελητήριο Κυκλάδων – Πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος & κ. Αντώνης Μαραγκός (ιδέα/θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου Σύρου)

3.     Θεατρική ερμηνεία – κ. Γιάννης Δεσύπρης

4.     Ερμηνευτής – κ. Ανδρέας Καρακότας

5.     Μουσικός  Συνεργάτης – κ. Τάκης Φραγκούς / Κόντρα Μπάσο

6.     Στην κονσόλα του Ήχου – κ. Σοφοκλής Κοσκινάς

7.     Όλους τους πολύτιμους Υποστηρικτές & Μέλη του ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ – ενδεικτικά :

α) κ. Σταύρος Ξαρχάκος – κ. Μανώλης Μητσιάς – κ. Γιώργος Νταλάρας

β) κ. Στέλιος Νιώτης – κ. Αντώνης Κομνηνός – πατ. Φλαβιανός Αλμπέσκου

γ) κ. Γιάννης & Ευγενία Λύρα – ο οποίοι αγαπούν την Σύρο και βρίσκονται πάντα κοντά μας

δ) τους δημοσιογράφους & τα μέσα επικοινωνίας

ε) τους μαθητές μας & τις οικογένειες τους για την εμπιστοσύνη

ζ) Όλους εσάς που παρευρεθήκατε κοντά μας

Με σεβασμό και εκτίμηση,

ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ

Χίου & Πάρου
Ερμούπολη, Σύρος

https://enhordais.gr/

https://www.facebook.com/enhordais.organois

https://www.instagram.com/enhordais.organois/

https://www.youtube.com/channel/UCar0mar0Yi-KV1yLdfMBoDA/videos

Περισσότερα