ΑΜΕΑ και Περιφερειακή Κοινωνική πολιτική Συμπερίληψης στο Νότιο Αιγαίο

ΑΜΕΑ και Περιφερειακή Κοινωνική πολιτική Συμπερίληψης στο Νότιο Αιγαίο

του Δρ.Αντώνη Γάκη

Σε μια κοινωνία που σχεδόν το 8% των μελών της θα αντιμετωπίσει κάποια βραχυχρόνια ή μόνιμη μορφή αναπηρίας είναι το λιγότερο ακατανόητη η έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης και οι ελλείψεις των απτών κοινωνικών πολιτικών , εκείνων των κατάλληλων παρεμβάσεων που θα χρειαστεί στη Ζωη του κάποιο μέλος της οικογένειας μας αν όχι εμείς οι ίδιοι.

Προτείνουμε:

Για τα ΑΜΕΑ παιδιά
🙏Δημιουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας αλλά και 24ωρης διαμονής
💪🏽Διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων
🫵🏽Παραχώρηση σχολικών βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή: Αποδεδειγμένα, οι ΑμεΑ μαθητές/ριες μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω ηλεκτρονικών μέσων (υπολογιστές, τάμπλετς κτλ). Π.χ. μαθητές με πρόβλημα όρασης μπορούν να μεγεθύνουν τα κείμενα ή/και να τα ακούσουν στον υπολογιστή τους.
🤙Εξειδίκευση εκπαιδευτικών στη διδασκαλία παιδιών με αναπηρία.
✍🏼Δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου για ΑμεΑ

Χρειάζεται να υιοθετηθούν σωστές τεχνικές προδιαγραφές για πεζοδρόμια,
πεζόδρομους, πλατείες, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις.
Η δημιουργία ραμπών σε δημοσίους χώρους, οι ράμπες σε εισόδους κατοικιών/ πολυκατοικιών, η διαπλάτυνση θυρών, τα λειτουργικά σπίτια είναι μερικά από τα ζητήματα που τίθενται στους αρμοδίους.

Είναι αναγκαία τα προσβάσιμα λεωφορεία

🚌 Επιβάλλεται να σεβαστούμε τους χώρους στάθμευσης των ΑμεΑ, αλλά και τους χώρους που χρειάζονται. Να μην σταθμεύουν, δηλαδή, τα αυτοκίνητα πάνω στις ράμπες των πεζοδρομίων ή σε εισόδους που κλείνουν την πρόσβαση. Να σκεφτόμαστε πάντα ότι από ένα σημείο μπορεί να περάσει ένα αναπηρικό τροχοκάθισμα, όπως και μια μητέρα με το παιδί της στο καροτσάκι.

✋Οι χώροι υγιεινής των ΑμεΑ να μην μετατρέπονται σε αποθήκες.

Ήρθε η ώρα το κράτος να εκπονήσει και ένα στεγαστικό σχέδιο. Τόσο για κάλυψη κόστους μετατροπών μετά από απόκτηση αναπηρίας, αλλά και για απόκτηση κατοικίας.

Να μελετηθεί το ενδεχόμενο οι θεσμικοί παράγοντες / αξιωματούχοι του κράτους να έχουν πάντοτε δίπλα τους άτομο που να επικοινωνεί στη νοηματική γλώσσα.
H προνοια να αναλαμβάνει την επικουρική συντομία ενός ενήλικα ΑΜΕΑ όταν μένει Ορφανος ή χωρίς τον σύντροφο του που τον φρόντιζαν μια Ζωή .

Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ΑΜΕΑ ας κάνουμε κάτι Τώρα για τον Εαυτό μας ,για τον Συνάνθρωπο μας !
Αντώνης Γάκης (Μητροπίας)

Δρ.Περιβαλλοντος -Θεατροπαιδαγωγός
Υπ.Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με την Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο
Νικηφόρος Παπανικόλας