Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚΥΚΛΑΔΕΣΦολέγανδροςΦολέγανδρος, η πατρίδα του Χρήστου Λύδη

Φολέγανδρος, η πατρίδα του Χρήστου Λύδη

Η Φολέγανδρος είναι γνωστή για την άγρια ομορφιά της, τα καθαρά νερά της, την καλαίσθητη Χώρα της που καταλήγει σε κοφτή, απότομη καλντέρα…. Όποτε πλησιάζει καλοκαίρι, αυτό το νησί έχει την τιμητική του, αφού όλων των ειδών τα ΜΜΕ προβάλλουν τα χαρακτηριστικά του (τοπία, ντόπια κουζίνα, διασκέδαση κλπ) προς τέρψη και προσέλκυση επισκεπτών. Ο τουρισμός παρ’ όλες τις δυσκολίες όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση με άλλα νησιά και με τον Πειραιά, ανθεί. Υπάρχει όμως κι ένας λόγος που εδώ και καιρό η Φολέγανδρος έχει αποκτήσει την δική της ξεχωριστή θέση στην ειδησεογραφία των Κυκλάδων, κάτι που τη βγάζει από την αναγκαστική λόγω θέσης και πληθυσμού, απομόνωση – μοναξιά της. Αυτός ακούει στο όνομα “Χρήστος Λύδης”.

Ποιος είναι ο Χρήστος Λύδης

Σίγουρα δεν είναι κάποιος διάσημος ή με “βαρύ” επώνυμο. Δεν είναι μεγιστάνας, δεν είναι κομματάρχης, μήτε αξιωματούχος, δεν είναι κάποιος μεγάλος επιστήμων ή καλλιτέχνης. Ένας απλός άνθρωπος είναι, διαχειριστής μιας οικογενειακής επιχείρησης που “χτίστηκε” λιθαράκι λιθαράκι από τους γονείς του με πολύ κόπο (τουριστικό γραφείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια) κι εραστής της φύσης, αφού συντηρεί ελιές και καλλιεργεί όσπρια.

Είναι ένας απλός νησιώτης που έμαθε να δουλεύει, αλλά παράλληλα να προσφέρει, να νοιάζεται για τον τόπο του, να βοηθά τους ηλικιωμένους, να λειτουργεί συλλογικά (ιδρυτής του Συλλόγου Τουριστικών κι Εμπορικών Επιχειρήσεων Φολεγάνδρου).

Το Χρήστο Λύδη τον γνώρισα σχεδόν πριν ένα χρόνο, στις 14 Οκτωβρίου 2022, όταν διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του νομού, την Ερμούπολη, για να κάνει γνωστή την υποψηφιότητά του ως Δήμαρχος Φολεγάνδρου. Βλέπετε, μια τέτοια παρουσίαση – ομιλία δεν ήταν δυνατόν να λάβει χώρα “εντός έδρας”, αφού δυστυχώς το νησί αυτό δεν διαθέτει ούτε ένα τοπικό ειδησεογραφικό, ούτε καν blog.

Από την αρχή της ομιλίας του κατάλαβα δυο πράγματα : Μιλούσε με πάθος για τη γενέτειρά του, άρα πραγματικά είχε αγνές προθέσεις και δεύτερον ήταν ολοφάνερο πως διακατεχόταν από μια αγωνία το νησί του να αλλάξει σελίδα, να πάει μπροστά, να βγει από αυτή την ιδιότυπη απομόνωση – μοναξιά που ανέφερα παραπάνω.

Από εκείνο το απόγευμα, το Syrospress.gr, αλλά και άλλα παγκυκλαδικά ειδησεογραφικά συμπεριέλαβαν τη Φολέγανδρο στη ροή ειδήσεών τους. Σε μεγάλο βαθμό φρόντιζε κι εκείνος να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο πότε με τις προτάσεις του, πότε με τις παρατηρήσεις του, πότε με την αγωνία και τις ενστάσεις του ως όφειλε όντας υποψήφιος Δήμαρχος.

Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα κάποια στιγμή πως σκεφτόταν να αποσύρει την υποψηφιότητά του, όπως και τελικώς έπραξε. Οι λόγοι δεν είναι της παρούσης να γραφτούν και αναλυθούν. Ίσως να μη χρειάζεται κιόλας. Ένας τόπος και μάλιστα τόσο μικρός και με τόσο λίγους κατοίκους σαν τη Φολέγανδρο έχει όλο το δικαίωμα κάποια θέματα να ανήκουν στη σφαίρα μόνο του….”οίκου του”.

Ως εξωτερικός παρατηρητής κρίνοντας μοναχά, διαπιστώνω πως όσο καιρό ο Χρήστος Λύδης βρισκόταν στην επικαιρότητα λόγω της υποψηφιότητάς του για Δήμαρχος, άλλο τόσο βρισκόταν και η Φολέγανδρος, όπερ εσήμαινε μόνο οφέλη γι’ αυτήν. Ο Χρήστος Λύδης είχε το χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ένας Δήμαρχος ενός μικρού τόπου : Εξωστρέφεια! Μόνο μέσω αυτής και με λίγη καλώς εννοούμενη τρέλα μπορεί μια μικρή κοινωνία να προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των εν δυνάμει επισκεπτών, αλλά και της Περιφέρειας στην οποία ανήκει, της κεντρικής κυβέρνησης κι εφόσον πρόκειται για νησί και μεγάλων στρατηγικών για την επιβίωση και ανάπτυξή της εταιρειών όπως των ακτοπλοϊκών.

Αν ο Δήμαρχος ή ο Δήμος εν συνόλω είναι χαμηλών τόνων κι εσωστρεφείς, τότε σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται και τα οφέλη που λαμβάνουν. Κανόνας γνωστός και μη εξαιρετέος.

Σε δυο μέρες λοιπόν, θα λάβουν χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και ΔΣ του Συλλόγου Τουριστικών κι Εμπορικών Φολεγάνδρου. Σε αυτές θέτει υποψηφιότητα και ο Χρήστος Λύδης.

Νομίζουμε πως είναι μια άριστη ευκαιρία για τους επιχειρηματίες της Φολεγάνδρου να ψηφίσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και ισορροπία στο μικρό αυτό διαμάντι των Κυκλάδων : Να ψηφίσουν δηλαδή Χρήστο Λύδη!

 

 

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΔΕΝΑΞΑΣ 

 

 

 

 

Ανάργυρος Δεναξάς
Ανάργυρος Δεναξάς
Ο Ανάργυρος Δεναξάς γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Από πολύ νωρίς άρχισε ν’ ασχολείται με τη συγγραφή και την ποίηση, ενώ από νεαρή ηλικία δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο –και με τη δημοσιογραφία λίγο αργότερα. Ως λάτρης του νησιού, είναι μελετητής και ερευνητής με πάθος των πολιτιστικών – ιστορικών του πραγμάτων. Από του 2011 μάχεται να ξαναβρεί η Αρχόντισσα του Αιγαίου την παλιά της αίγλη και ευημερία.

Περισσότερα