Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΥΚΛΑΔΕΣΦολέγανδροςΦολέγανδρος: Σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας μονοπατιών και συντήρησης των υφιστάμενων

Φολέγανδρος: Σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας μονοπατιών και συντήρησης των υφιστάμενων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος Φολεγάνδρου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο για τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών διαδρομών και μονοπατιών στο νησί, όσο και τη συντήρηση υφισταμένων.

Η πρόταση του Δήμου κατατέθηκε στις 29 Ιουνίου 2023 με αριθμό πρωτοκόλλου 1807 και αφορά σε ποσό χρηματοδότησης ύψους 380.819,00€.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next Generation EU.

Η προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας του νησιού καθώς και η προώθηση του οικοτουρισμού ως μοχλού βιώσιμης ανάπτυξης της Φολέγανδρου αποτελούν τον πυρήνα της πρότασης του Δήμου.

Είναι διεθνώς παραδεκτό ότι η δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών βοηθάει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ενός τόπου, κάτι που έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν ο Δήμος Φολεγάνδρου κατά την επεξεργασία της πρότασης που κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το έργο της δημιουργίας Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών στη χώρα, με συνολική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, δρομολογήθηκε από τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος και φίλο του νησιού Γιώργο Αμυρά, ο οποίος έχει τονίσει επανειλημμένως τη σημασία του έργου για την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Φολεγάνδρου από το 2017 σε συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) οργάνωσε την καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης «Folegandros Routes Crowdfunding Campaign, a step for Nature and Culture». Με το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε το 2019 εκπονήθηκε ο Φάκελος Καταγραφής και Αξιολόγησης του Πεζοπορικού Δικτύου της Φολεγάνδρου, διαδικασία με την οποία εντοπίστηκαν οι ανάγκες για τη βελτίωση του σχεδιασμού των πεζοπορικών διαδρομών αλλά και για την άρτια οργάνωση της βατότητας και της σήμανσης και την προσθήκη λειτουργικών στοιχείων όπως θέσεις θέας – ανάπαυσης.

Η λεπτομερής καταγραφή των πεζοπορικών διαδρομών και των σημείων ενδιαφέροντος αξιοποιήθηκαν για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης με τίτλο: «Ψηφιακή Περιήγηση στις Διαδρομές Περιβαλλοντικού και Αγροτικού Ενδιαφέροντος της Φολεγάνδρου» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Υπομέτρο CLLD/LEADER.

Έτσι ο Δήμος Φολεγάνδρου σήμερα διαθέτει μία αξιόλογη ψηφιακή εφαρμογή για Android και iOS και ιστοσελίδα για το πεζοπορικό του δίκτυο.

Πηγή:  kykladiki.gr

 

 

Περισσότερα