Η αλήθεια για την φοροδιαφυγή στην Άνδρο

Η αλήθεια για την φοροδιαφυγή στην Άνδρο

Εκφράζω τη δυσαρέσκεια μου και αναφέρω ως υπερβολικά, δημοσιεύματα έγκυρων (κατά τα άλλα) δημοσιογραφικών sites  όπου   επικαλούμενα ανακοίνωση  του Υπουργείου Οικονομικών (ΑΑΔΕ),  αναφέρουν  πως ‘έπεσαν βροχή τα λουκέτα στην Άνδρο’ και πως  ‘Άνδρος και Πάρος είναι πρωταθλήτριες στη φοροδιαφυγή’.

Επί της ουσίας και προς ενημέρωση όλων, το διάστημα  11 με 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από την ΑΑΔΕ στην Άνδρο. Στην Άνδρο βάση στοιχείων των επιμελητηρίων, δραστηριοποιούνται περί τις 1400 επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, καταλογίστηκαν φορολογικές παραβάσεις μόνο σε πέντε (5) επιχειρήσεις όπου και τους επιβλήθηκε πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας για 48 ώρες. Στην πλειοψηφία τους οι παραβάσεις αφορούσαν πρόβλημα επικοινωνίας  λόγω τεχνικού προβλήματος(ίντερνετ) των ταμειακών μηχανών με την πύλη της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να μην έχουν μεταφερθεί φορολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων.

Σαφώς ως Έλληνες πολίτες,  θεωρούμε πως ορθώς πράττει  το Υπουργείο Οικονομικών  με εντεταμένους ελέγχους, αλλά δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ελέγχων και επιβολής προστίμων για την υπόλοιπη επικράτεια,  και λόγω του ελάχιστου ποσοστού παραβάσεων που βεβαιώθηκαν στην Άνδρο σε σχέση με το πλήθος επιχειρήσεων, θεωρούμε πως οι δημοσιογραφικές αναρτήσεις είναι τουλάχιστον άστοχες και υπερβολικές και εκθέτουν την επιχειρηματικότητα στο νησί μας.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ