Η ετήσια φωτιά στο Κοσσίνι, οι διακοπές υδροδότησης και η διαχρονική ανεπάρκεια του Δημάρχου

Για μία ακόμα χρονιά, πριν λίγες ημέρες, ξέσπασε πυρκαγιά στο χώρο δεματοποίησης απορριμμάτων στο Κοσσίνι, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στο νησί μας.

Την ίδια στιγμή, οι διακοπές υδροδότησης σε χωριά και οικισμούς αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Καρυα που, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, έμεινε χωρίς νερό για 5 ημέρες.

Οι ευθύνες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, αυτονόητες. Πυρκαγιές και διακοπές υδροδότησης, αποτελούν χρόνια προβλήματα, που συνεχίζονται, ακριβώς γιατί ο Δήμος δεν έκανε τίποτα απ’ όσα όφειλε να έχει κάνει. Και αυτό, παρά το ότι πολίτες, Σύλλογοι, αλλά και δημοτικές παρατάξεις, είχαμε προειδοποιήσει για το τι θα συμβεί και είχαμε ζητήσει τη λήψη μέτρων.

Ακόμα και σήμερα, ο Δήμαρχος, αντί να απολογηθεί, φωτογραφίζεται αυτάρεσκα με φόντο την πυρκαγιά, αυτοθαυμάζεται γιατί «επεμβήκαμε όσο πιο άμεσα γινόταν» και κατηγορεί όσους ασκήσαμε κριτική, για «μικροπολιτική» και για «δυσφήμιση του νησιού μας».

Η άσκηση κριτικής, όμως, είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε πολίτη. Ας αντιληφθεί, επιτέλους ο Δήμαρχος ότι μπορεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να εμποδίζει τους δημότες να μιλήσουν και να συμπεριφέρεται αυταρχικά. Δεν μπορεί, όμως, να φιμώσει την κοινωνία της Τήνου. Η αλλεργία στην κριτική, η αλαζονεία, ο αυταρχισμός δεν έχουν θέση στη δημοκρατία, δεν έχουν θέση στο νησί μας.

Σε ότι αφορά την εικόνα της Τήνου, δυσφήμιση δεν προκαλεί το να επισημαίνεις τα προβλήματα, να προειδοποιείς και να προτείνεις λύσεις. Δυσφήμιση προκαλεί η αδυναμία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής να λύσουν τα προβλήματα.

Η αδιαφορία τους, που τα γιγαντώνει, με συνέπεια την ταλαιπωρία κατοίκων και επισκεπτών. Οι συστηματικές παρατυπίες και παρανομίες τους, όπως η απόκρυψη των οικονομικών στοιχείων του Δήμου.

Ο Δήμος Τήνου χρειάζεται πραγματική αλλαγή. Σε ήθος, αντιλήψεις, τήρηση της νομιμότητας, σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται λύσεις στα προβλήματα. Θεσμούς συμμετοχής των δημοτών. Αποτελεσματική διεκδίκηση όσων ο Δήμος και οι δημότες δικαιούμεθα.

Χρειάζεται Δημοτική Αρχή που θα προλαβαίνει τα προβλήματα και δεν θα επιχαίρει επειδή, εκ των υστέρων, επεμβαίνει.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τη δημοτική παράταξη ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ. Γι’ αυτό ζητάμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των συνδημοτών μας.

Αναστασία Ψάλτη,
υποψήφια Δήμαρχος Τήνου
επικεφαλής του Συνδυασμού ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ