Όλα ξεκίνησαν από την πρόθεσή μας να απαντηθεί επιτέλους το ερώτημα δεκάδων συμπολιτών μας “τί συμβαίνει με την αποψίλωση της παρόδιας βλάστησης στη Δημοτική Κοινότητα της Άνω Σύρου”.
Οι καταγγελίες, η γκρίνια, η μιζέρια, η άγνοια από την πλευρά του κόσμου εις ότι αφορά τις αρμοδιότητες, τις δυνατότητες και μέσα που διαθέτει ο κάθε αιρετός, δυστυχώς έχουν στόχο λάθος άτομα, τα οποία μολονότι επιθυμούν σφόδρα να δίνουν λύσεις άμεσα, εν τούς τοις τα χέρια τους πραγματικά είναι δεμένα. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα παράπονα – “επιθέσεις” που δέχεται εδώ και πολύ καιρό ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου κ. Πέτρος Ραουζαίος για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της κοπής της παρόδιας βλάστησης και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα και σήμερα.
Αναγκαστικά, η βάση θα ελέγξει τον “μικρότερο” αιρετό κι αυτός τον “μεγαλύτερο”. Όσο η βάση πιέζει σύμφωνα με τα δικά της μέτρα και σταθμά, τόσο ο “μικρός” θα πιέζει κι αυτός τον….”μεγαλύτερο”!
Επομένως σε πρώτο βαθμό αποτανθήκαμε στην Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κα Αγγελική Πρίντεζη, μια από τις πλέον ομολογουμένως δραστήριες αιρετούς που διαθέτει το νησί της Σύρου, η οποία περιληπτικά δήλωσε τα εξής :
- Τα δύο συνεργεία του Δήμου επιχειρούν συνεχώς.
- Όσον αφορά την Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου, η παρόδια βλάστηση έχει κοπεί μέσα στον οικισμό της Άνω Σύρου (μεγάλο ποσοστό αυτής), στο Κίνι (πλην δρόμου προς Λωτό και Δανί), ενώ στην Απάνω Μεριά έχουν καθαριστεί τα ξωκκλήσια που εόρταζαν και εορτάζουν.
- Υπογράφονται 4μηνες συμβάσεις για την πρόσληψη εποχιακών υπαλλήλων που στελεχώνουν τα δύο συνεργεία καθαριότητας κι επειδή η καθαριότητα ενός τόπου δεν είναι αγών ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος, για δύο βασικούς λόγους δεν γίνεται η κοπή και αποψίλωση μέσα σε ένα μήνα : Αφενός διότι για να γίνει θα πρέπει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να είχε από ένα συνεργείο σε κάθε περιοχή (σύνολο 11) και αφετέρου αν επιτύγχανε κάτι τέτοιο στον μήνα πάνω, τους υπόλοιπους 3 μήνες τα συνεργεία τί θα έκαναν, θα κάθονταν;
- Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – αρμόδια για πολλές περιοχές – ξεκίνησε τώρα τον Αύγουστο, διότι δεν είχε εργολαβίες.
- Μια καλή αλλαγή θα ήταν ΜΟΝΟ ένας φορέας πχ Δήμος να είχε την αρμοδιότητα της κοπής παρόδιας βλάστησης.
- Το προσωπικό του τομέα καθαριότητας έχει υπερβάλλει εαυτόν.
- Στον οικισμό της Άνω Σύρου για πρώτη φορά τα κεντρικά σημεία του πλένονται τακτικά (με λάστιχο συνδεδεμένο με την παροχή ιδιώτη – συγκεκριμένα της Ταβέρνας “Λιλής” – τον οποίο κι ευχαριστεί θερμά).
Τί δηλώνει ο Πέτρος Ραουζαίος
Επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Σύρου, κ. Πέτρο Ραουζαίο ο οποίος τόνισε πόσο σημαντικές είναι οι εργασίες κοπής της παρόδιας βλάστησης σε διάφορες περιοχές της περιοχής του.
Τα αιτήματα
Εργασίες για τις οποίες έχει διαβιβάσει κατ’ επανάληψη αιτήματα τόσο προς την αρμόδια αντιδήμαρχο καθαριότητας και περιβάλλοντος όσο και και προς το τμήμα οδοποιϊας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και προς το τμήμα πολιτικής προστασίας τόσο προφορικά όσο και γραπτά -και εδώ αναφέρεται τόσο σε επανειλημμένα αιτήματα μέσω email, όσο και σε κοινή απόφαση συνεδρίασης της κοινότητας της 19ης Ιουνίου που υπογραμμίζει την ανάγκη τέτοιων εργασιών και η οποία διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, όπως και λίαν προσφάτως σε προσωπικό του έγγραφο που αναφέρει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Οι περιοχές
Ο κ. Ραουζαίος αναφέρει πως χρειάζονται επιτακτικά εργασίες κοπής της παρόδιας βλάστησης, στην περιοχή της Πορτάρας -Άνω Σύρος-. Στη συγκεκριμένη περιοχή όπως υπογραμμίζει δεν έχουν γίνει καθόλου τέτοιου είδους εργασίες.
Αναφέρει επίσης τις περιοχές του Περσινού, του Μπούργου καθώς και τα καλντερίμια στα Ακουμπιστράκια, οι οποίες από το Μάϊο έχουν να δεχθούν την δημοτική φροντίδα.
Κάνει λόγο και για τον κεντρικό δημοτικό δρόμο της Λαλακιάς -οδός Μάρκου Βαμβακάρη- τονίζοντας πως δεν έχουν γίνει ούτε εκεί εργασίες κοπής παρόδιας βλάστησης, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στο “Δ” του συγκεκριμένου δρόμου: Σημείο στο οποίο έγιναν -όπως τόνισε ο κ. Ραουζαίος- εργασίες κοπής παρόδιας βλάστησης το περασμένο Πάσχα, αλλά όπως καταλήγει από τότε έχει μεγαλώσει και πάλι η βλάστηση, κοντεύοντας να κρύψει τις πινακίδες των σημάτων της οδικής κυκλοφορίας.
Αναφέρει επίσης και τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου Άνω Σύρου, στον οποίο δεν έχουν γίνει καθόλου εργασίες κοπής παρόδιας βλάστησης, τονίζοντας πως στο σημείο παρκάρουν καθημερινά πάρα πολλά αυτοκίνητα, καθώς τα απογεύματα που μονοδρομείται ο δημοτικός δρόμος του Χριστού, το γήπεδο χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ.
Ας μην ξεχνάμε και την χθεσινή -12 Αυγούστου- πυρκαγιά που σημειώθηκε στο γήπεδο της Άνω Σύρου, στην οποία ευτυχώς η Πυροσβεστική και η Αστυνομία επενέβησαν άμεσα, η φωτιά σβήστηκε, μα όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τα ξερά χόρτα ήταν καλός σύμμαχος για την εν δυνάμει εξάπλωση της:
“Θαύμα είχαμε που την πρόλαβαν. Ειδάλλως θα γινόμασταν παρανάλωμα του πυρός με το καουτσούκ. Γύρω – γύρω χόρτα, αμάξια στο πάρκινγκ, αν έπαιρναν φωτιά θα γινόταν χαμός”, αναφέρει ο κ. Ραουζαίος.
“Η κρίσιμη αντιπυρική περίοδος που διανύουμε, αλλά και το ζητούμενο της οδηγικής ασφάλειας είναι δυο παράγοντες που κάνει τις εν λόγω εργασίες κοπής της παρόδιας βλάστησης ακόμα πιο αναγκαίες”, τονίζει συνεχώς ο πρόεδρος της κοινότητας Άνω Σύρου.
Αναφορά γίνεται επίσης και στον κεντρικό δρόμο του οικισμού από το 6ο Δημοτικό, έμπροσθεν Ι.Ν. Αγίου Σεβαστιανού, Δημοτικού σχολείου Άνω Σύρου, μέχρι το γήπεδο. Ο πρόεδρος της κοινότητας Άνω Σύρου τονίζει, πως εκεί έχουν γίνει εργασίες κοπής παρόδιας βλάστησης την περίοδο του Πάσχα και έκτοτε ουδέν. Δηλαδή έχουμε και πάλι περίπτωση ανάλογη με το “Δ” του δρόμου της Λαλακιάς : “Η βλάστηση έχει αναπτυχθεί και πάλι, έχει θεριέψει” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ραουζαίος.
Στον δημοτικό δρόμο Άνω Σύρου – Δείλι παρατηρούμε ως τώρα καμμία εργασία, ενώ οι περιοχές Βορνά και Ραχαμού, μαζί με τους δρόμους τους, έχουν υποστεί εργασίες κοπής παρόδιας βλάστησης την περίοδο Απριλίου – Μαϊου, όμως πρέπει επιτακτικά οι εργασίες αυτές να επαναληφθούν. Οι εργασίες που είχαν γίνει το Μάϊο – αρχές Ιουνίου στην “καρδιά” του μεσαιωνικού οικισμού, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να επαναληφθούν συμπληρώνει ο κ. Ραουζαίος.
Οι δημοτικοί δρόμοι της Απάνω Μεριάς με εξαίρεση τα πέριξ των ξωκκλησιών που εόρταζαν ή εορτάζουν (σε αυτό το σημείο ο κ. Ραουζαίος επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τα λεγόμενα της κας Πρίντεζη περί πραγματοποίησης εργασιών στους προαναφερθέντες χώρους), έχουν επίσης πρόβλημα με την παρόδια βλάστηση που χρειάζεται να κοπεί: Συγκεκριμένα οι δρόμοι Μύττακα – Παπούρι – τέρμα Κάτω Παπούρι, Μύττακα – Χαρτιανών, Μύττακα – Πύργου, Ριχωπού, ο δημοτικός δρόμος από διασταύρωση Αμυγδαλού έως τέρμα στο Πλατύ Βουνί (δηλαδή ο δρόμος Αμυγδαλό – Λυγερό – Χαλανδριανή – Πλατύ Βουνί), ο δρόμος (παράκαμψη) του Λυγερού και ο δημοτικός δρόμος Σαν Μιχάλη – Κάμπος.
Θέμα με την άκοπη παρόδια βλάστηση, υπάρχει και στο Κίνι καθώς δεν έχουν γίνει οι ανάλογες εργασίες στον δρόμο του Λωτού, του Δελφινίου και του Δανίου -και σε κάποιους ακόμα παράδρομους.
Επίσης, εργασίες κοπής έχουν πραγματοποιηθεί στον οικισμό της Αληθινής και συγκεκριμένα στους δύο δημοτικούς της δρόμους τις παραμονές της εορτής των Αγίας Παρασκευής – Αγίας Άννας.
Τέλος, ο πρόεδρος αναφέρει ως τελευταίο, αλλά όχι έσχατο ως προς τη σπουδαιότητα που έχουν οι οικισμοί Επισκοπείου και Μαλλίων και προσοχή που πρέπει να λάβουν, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη κι επικίνδυνη πυρκαγιά του 2016, όταν και κινδύνευσαν πραγματικά. Ο οικισμός του Επισκοπείου είναι πευκόφυτος και για πρώτη φορά, ενώ είμαστε στα μέσα Αυγούστου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κοπής της παρόδιας βλάστησης, ενώ με την ίδια Αντιδήμαρχο πέρυσι αυτές είχαν ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου. Τον ρωτήσαμε λοιπόν τί ακόμα μένει να γίνει και μας απάντησε πως μένουν ένα κομμάτι στον κεντρικό δρόμο των Μαλλίων (μετά την Παναγιά τη Μαλλιανή), ο δρόμος που οδηγεί στην περιοχή του ποταμού Κοημού, καθώς και όλοι οι παράδρομοι των δύο οικισμών.
Ο ρόλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Ας παραμείνουμε λίγο στην Απάνω Μεριά και στα λεγόμενα του κ. Ραουζαίου ο οποίος σημειώνει πως το υπόλοιπο οδικό δίκτυο από Βαποράκι – Σαν Μιχάλη είναι Επαρχιακό – Περιφερειακό: “Έχω την διαβεβαίωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη, ότι εργασίες θα γίνουν στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως και έγιναν από την Περιφέρεια στο οδικό Επαρχιακό – Περιφερειακό δίκτυο του δρόμου από Φθισιατρείο έως διασταύρωση Κινίου – Δελφινίου”.
Ο κ. Ραουζαίος διευκρινίζει πως για το Δημοτικό οδικό δίκτυο την ευθύνη των εργασιών την έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ενώ για το Επαρχιακό – Περιφερειακό οδικό δίκτυο, η ευθύνη περνά στα χέρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. “Με την Περιφέρεια έχει υπάρξει άψογη συνεργασία”, καταλήγει ο κ. Ραουζαίος χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Λεονταρίτη.
Οι συμβάσεις λήγουν, οι εργασίες θα γίνουν;
Ο κ. Ραουζαίος τονίζει πως η διάρκεια της σύμβασης των 9 ατόμων που ασχολούνται αποκλειστικά με τις εργασίες κοπής παρόδιας βλάστησης είναι 4μηνη και σε λίγο διάστημα λήγει η σύμβασή τους. Άρα υπάρχει ο φόβος οι εργασίες να μην πραγματοποιηθούν. Ένας κύκλος εργασιών ο οποίος κάθε χρόνο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πολιτική προστασία των Δήμων αναφορικά με την προετοιμασία αυτών (εργασίες αποψίλωσης – καθαρισμού παρόδιας βλάστησης) κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Έντονος προβληματισμός
Ο κ. Ραουζαίος αναφέρει πως κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίσουν ως και εμμονική την επιμονή του με το θέμα της διαχείρισης της παρόδιας βλάστησης. Είναι όμως ζήτημα ασφάλειας, τόσο οδικής, όσο και αντιπυρικής. “Ας μην ξεχνάμε πως διανύουμε αντιπυρική περίοδο” τονίζει, αναφέροντας το γενικότερο πλήγμα της χώρας από πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι, καταλήγοντας πως η πρόληψη είναι η σωστότερη ενέργεια.
“Ακόμα και τώρα που έχουμε φτάσει στις 13 Αυγούστου, υπάρχει περιθώριο έστω και αργά να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει”, συμπληρώνει.
Δέκτης παραπόνων
Ο κ. Ραουζαίος δεν παραλείπει να τονίσει πως γίνεται σε καθημερινή βάση δέκτης παραπόνων σχετικά με το θέμα των εργασιών κοπής της παρόδιας βλάστησης και της καθαριότητας. “Είμαι με δεμένα τα χέρια” τονίζει, εξηγώντας πως η κοινότητα στην οποία προεδρεύει (όπως όλες οι κοινότητες άλλωστε) δεν έχει ούτε προσωπικό, ούτε εξοπλισμό, ούτε χρήματα για να προβεί σε εργασίες τέτοιου τύπου. Οπότε αναγκαστικά είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
“Πλέον οι κοινότητες είναι μονάχα όργανα γνωμοδοτικά, και λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος με τους δήμους, οι οποίοι δήμοι διαθέτουν τις υπηρεσίες, το προσωπικό και τον εξοπλισμό καλύπτοντας την όποια ανάγκη των κατοίκων. Οι κοινότητες δεν διαθέτουν τίποτα. Ουσιαστικά έχουμε μετατραπεί σε ένα γραφείο παραπόνων χωρίς να μπορούμε αυτοβούλως να ενεργήσουμε”, συμπληρώνει με κάποια πικρία. “Αυτό ο κόσμος πολλές φορές δεν το γνωρίζει με αποτέλεσμα να χρεώνει σε εμάς προσωπικά το όποιο πρόβλημα και την όποια απραξία”.
Κανένα πρόβλημα με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος
Ο κ. Ραουζαίος επιθυμεί να καταστήσει σαφές και να γίνει απολύτως κατανοητό ότι μπορεί να έχει τα εύλογα αυτά αιτήματα και παράπονα, αλλά σε προσωπικό επίπεδο σέβεται την αρμόδια αντιδήμαρχο – η οποία μάλιστα είναι μια άμμισθη γυναίκα σε μια πολύ δύσκολη θέση. Το αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους στην Δημοτική Υπηρεσία καθαριότητας οι οποίοι δουλεύουν με υπερβάλλοντα ζήλο και πολλές φορές κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Εν κατακλείδι δήλωσε πως μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα προς τέλη Αυγούστου, παρ’ όλ’ αυτά οι εργασίες κοπής παρόδιας βλάστησης πρέπει να επιτελεστούν διότι οι πυρκαγιές δεν κοιτάζουν ημερομηνίες και από το πουθενά (βλ. χθεσινό γεγονός) μπορεί να ξεπηδήσει ο κίνδυνος.
Γι’ αυτό το λόγο κάνει μια ύστατη έκκληση για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση των εν λόγω εργασιών, διότι όπως λέει και ο σοφός λαός μας “Κάλλιο αργά παρά ποτέ”.
Η συνέντευξη του κ. Ραουζαίου δόθηκε στο Χ. Παπαδάκη
Το συμπέρασμα
Αυτό που εξάγουμε ως συμπέρασμα είναι πως ο κ. Πέτρος Ραουζαίος αποτελεί ένα άκρως ευαισθητοποιημένο άτομο ως προς τις ανάγκες των δημοτών και την καθαριότητα – δημόσια εικόνα του τομέα ευθύνης του και πράττει ό,τι περνά από το χέρι του γι’ αυτό το σκοπό με τέτοιο ζήλο που πολλές φορές υπερβάλλει εαυτόν.
Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε – ελπίζουμε και η κα Πρίντεζη – την αγωνία του κου Ραουζαίου ως προέδρου της δημοτικής κοινότητας Άνω Σύρου όταν βλέπει τις μέρες και περνούν χωρίς να γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει, όταν καθημερινά αποτελεί στόχο παραπόνων των συνδημοτών του, όταν η εξουσία που έχει στα χέρια του είναι μηδαμινή κι εξαντλείται σε διαδικασίες γνωμοδότησης και προτροπών μόνο, όταν ως προϊστάμενος αιρετός περιοχής δεν έχει ούτε εργαλεία στα χέρια του, ούτε προσωπικό, ούτε χρήματα να επιληφθεί άμεσα και θεραπεύσει λάθη, αστοχίες και φθορές. Μια αγωνία που οποιοσδήποτε και αν ήταν στη θέση του παρακολουθώντας όλα αυτά που συμβαίνουν ανά την επικράτεια σχετικά με τις πυρκαγιές, θα τον είχε λούσει κρύος ιδρώτας και δικαιολογημένα θα είχε γίνει “εμμονικός” γνωρίζοντας πως σε ένα τέτοιο ατυχές ενδεχόμενο ο πρώτος που θα σήκωνε το σταυρό του αναθέματος των συμπολιτών του θα ήταν ο ίδιος.
ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΔΕΝΑΞΑΣ